29-06-2017

Pensioen is inkomen voor als u stopt met werken. Op de einddatum van uw pensioenregeling krijgt u een levenslange pensioenuitkering. U heeft daarbij steeds meer keuzes over uw pensioen.
En dat geeft stress, want hoe weet u welke keuzes de juiste zijn? Ik zal een aantal keuzemogelijkheden benoemen.

U kunt eerder met pensioen gaan dan gepland. Dit is vaak mogelijk vanaf 60 jaar, maar uw pensioen wordt dan wel lager. U bouwt namelijk enerzijds minder pensioen op en dat moet over een langere periode worden uitgekeerd. Toch kan het interessant zijn als u bijvoorbeeld tegelijkertijd met uw oudere partner met pensioen wilt. U kunt ook later met pensioen gaan waardoor uw jaarlijkse pensioenuitkering hoger wordt. Indien u uw pensioendatum uitstelt en tot de uitgestelde pensioendatum in dienst blijft van uw werkgever, zal uw pensioenpremie gedurende deze uitstelperiode doorbetaald worden. U kunt ook gedeeltelijk met pensioen gaan. Dat noemen we deeltijdpensioen: u gaat dan minder werken, en in de uren die u niet meer werkt, bent u met pensioen.

Heeft u een partner dan kunt u ervoor kiezen om een deel van uw ouderdomspensioen om te zetten in een partnerpensioen. Uw partner krijgt dan een (hogere) levenslange uitkering als u overlijdt. Andersom kunt u uw partnerpensioen ook verlagen waardoor u een hoger ouderdomspensioen ontvangt.

Heeft u een pensioen op basis van beleggingen dan heeft u nog een aantal extra keuzes. Wat te denken van een vaste of een variabele pensioenuitkering. Een vaste, gegarandeerde uitkering wordt na ingang niet meer verhoogd of verlaagd. Bij een variabele uitkering in beleggingen wordt de uitkering elk jaar aangepast aan de behaalde beleggingsrendementen.

U kunt er voor kiezen om de hoogte van uw pensioenuitkering te laten variëren waarbij u de eerste jaren een hogere pensioenuitkering ontvangt dan daarna. Daarnaast heeft u bij uw pensioeningang de mogelijkheid om te shoppen voor een hoger pensioen. Er zijn veel verschillen tussen de hoogte van pensioenuitkeringen en de mogelijkheden die verschillende verzekeraars u bieden. U kiest zelf bij welke verzekeraar u uw levenslange pensioenuitkering aankoopt en in welke vorm dit gebeurt. Ook kunt u, als u bij verschillende pensioenuitvoerders een pensioen heeft opgebouwd, deze kapitalen samenvoegen bij één uitvoerder.

Kortom, “keuzestressvrij” met pensioen gaan is er bijna niet meer bij want elke keuze die u maakt heeft voor- en nadelen. Wij hebben voor werkgevers een adviesarrangement ingericht, waarbij werknemers al vanaf hun 55 jaar begeleid kunnen worden richting de pensioendatum. En dat geeft rust en overzicht zodat er geen sprake meer is van “keuzestress” op de pensioendatum.

Indien u graag eens over uw pensioen van gedachten wisselt met een specialist, dan bent u uiteraard altijd welkom op ons kantoor in Mijnsheerenland. Of u kunt contact met mij opnemen via martin@overwater-pensioen.nl.