16-11-2017

Elektrabranden: Een steeds groter brandrisico!

Een veelvoorkomende oorzaak van brand en brandschade is elektriciteit. Meer dan de helft van de woningbranden heeft te maken met een stekker. Door verkeerd gebruik, een defect of verkeerd installatiewerk kan er overmatige warmte ontwikkeling optreden. Deze ontwikkeling kan leiden tot een brand.

Daarnaast zijn er in ieder huishouden steeds meer ‘mobile devices’ te vinden. Een gemiddeld huishouden bezit 4,3 devices. De accu van de laptop, smartphone, tablet wordt vaak ’s nachts opgeladen. Maar is dat wel een goed idee? Voor de meeste mensen is het een automatisme om je mobiel aan de oplader te leggen voordat je naar bed gaat. Maar wat zijn de risico’s:

  • Gebruik van “gevaarlijke” laders;
  • Het apparaat ligt langer aan de lader dan nodig;
  • Opladen in een hoesje;
  • Onvoldoende ventilatie om af te koelen.

Bovengenoemde punten komen veel voor bij Nederlandse gezinnen. Wie heeft er nou geen goedkopere oplader, omdat het origineel kapot is. Het hoesje dat je zelf ontworpen hebt, hoort er toch gewoon bij. Door (een combinatie van) deze punten kan de batterij vlam vatten of zorgt het er voor dat ergens anders een brand zich kan ontwikkelen.

Tips:

  • Uit onderzoek is gebleken dat een accu het langste meegaat als deze tussen 50% en 80% vol is. De batterijen blijven actief en dit is van grote invloed op de levensduur. Als je je mobiel in de nacht oplaadt zal die snel 100% opgeladen zijn en dat blijft de hele nacht zo.
  • Maak gebruik van betrouwbare laders. Dit zorgt ervoor dat je langer kan genieten van de batterij.
  • Zorg er voor dat je telefoon goed kan ventileren. Draag hem niet alleen in je broekzak of dicht op je lichaam. Leg de device bijvoorbeeld op tafel of een nachtkastje.

De mobiele apparatuur zijn inmiddels onmisbaar in het dagelijks leven. Het is daarom goed om ook bewust te zijn van risico’s. De telefoon of tablet gaat niet alleen langer mee, maar het risico op brand wordt ook verminderd!