28-08-2017

E-bike, Speed-Pedelec, elektrische scooter?

De afgelopen maanden werd ik als fietser meerdere malen ingehaald door een e-bike, speed-pedelec en elektrische scooter. Maar wat is het verschil en wat zijn de verplichtingen? 

E-bike (Elobike of Pedelec)

Een e-bike is een fiets met een elektrische trapondersteuning, een standaard elektrische fiets. De fiets rijdt niet zonder te trappen, maar de bestuurder ondervindt wel ondersteuning door een ingebouwde elektromotor tijdens het trappen. In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is geregeld, dat er voor een e-bike geen verzekeringsplicht is. Een voorwaarde is wel, dat de trapondersteuning wordt uitgeschakeld als het motorrijtuig een snelheid bereikt van 25 km per uur.
Wat gebeurt er nu als er schade wordt gereden met of door de berijder van de e-bike?
Er is dan sprake van schade veroorzaakt door een motorrijtuig en dat is standaard uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering van particulieren (AVP). Op advies van het Verbond van Verzekeraars hebben vrijwel alle AVP verzekeraars dit inmiddels aangepast en bieden nu dekking bij schade.

Speed-Pedelec

Speed Pedelec staat voor snelle elektrische fiets en is net als de e-bike een fiets met elektrische trapondersteuning. Wat is het verschil? In tegenstelling tot een e-bike (pedelec) mag de
speed-pedelec een maximale snelheid van 45 kilometer per uur bereiken, moet deze een gele kentekenplaat hebben en er geldt een verzekeringsplicht. De bestuurder moet minimaal een bromfietsrijbewijs hebben en een helm dragen.

Elektrische scooter

Deze komt vooruit zonder dat de berijder meetrapt en is in feite een elektrische variant van de “Spartamet”. Volgens de wet is de elektrische scooter een snorfiets. De bestuurder van een snorfiets moet minimaal een bromfietsrijbewijs hebben. Ook een verzekering en een kentekenplaat zijn verplicht. De snelheid mag niet boven de 25 kilometer per uur komen om nog als een snorfiets op de weg te mogen. Een helm is niet verplicht.

Bij een snelheid boven de 25 kilometer per uur (maximaal 45 kilometer per uur) zijn elektrische scooters (elektrische) bromfietsen en dan gelden ook de regels voor bromfietsen: een gele kentekenplaat en een helmplicht.

Verzekeringsplicht

In Nederland zijn de bezitters van motorrijtuigen verplicht om zich te verzekeren voor schade die met dit motorrijtuig aan anderen (derden) kan worden toegebracht. Deze verplichting staat in de WAM. De WAM regelt allerlei financiële waarborgen voor iedereen die schade kan leiden door toedoen van een motorrijtuig. Ook al staat een auto, speed-pedelec of elektrische scooter (en elk ander gekentekend motorrijtuig) in de schuur of geparkeerd langs de weg, dan nog moet deze verzekerd zijn. Zonder geldige WAM-verzekering kan de kentekenhouder een forse boete krijgen van de RDW.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar astrid@overwater-assurantie.nl