19-11-2018

Als mensen niet goed met elkaar kunnen opschieten zijn zij spreekwoordelijk “Water en Vuur”. Soms gaat het echter samen, denk dan aan het bluswater dat de brandweer gebruikt bij het blussen van het vuur. Maar als je water en elektra (vuur) samen hebt, dan kun je meestal beter ook de brandweer bellen. Een schip op zee in nood vuurt daarentegen een vuurpijl af om de aandacht te trekken en zo kan ik wel even doorgaan.

Waarom nu deze inleiding?

Dagelijks adviseren wij bedrijven en particulieren omtrent de risico’s die zij lopen en hoe hiermee om te gaan. Desgewenst helpen wij met het vinden van passende preventiemaatregelen en vaak ook met een verzekeringsoplossing. Bij het inventariseren en analyseren van de risico’s die wij in de praktijk tegenkomen, speelt water of vuur een belangrijke rol. Hoewel het vaak nog brandverzekeringen worden genoemd zijn de meeste schadevallen die wij jaarlijks afwikkelen, veroorzaakt door water. Denk bijvoorbeeld aan een lekke waterleiding, overstromende dakgoten, instromend water na zware regenval maar ook aan het kopje thee over de iPad.

Bij vuur denken wij uiteraard aan brand dat door vele oorzaken kan ontstaan. Voorbeelden zijn de schoorsteenbrand, een brand op de Moerdijk met vervuilde rook en roet, blikseminslag of de vaatwasser die moeite heeft met de combinatie water en elektra.

Bij schade door water of vuur zou een juiste preventiemaatregel veel ellende kunnen voorkomen. Het kan nooit kwaad om eens stil te staan bij de risico’s van water of brandschade en mijn advies is om u eens te verdiepen (en te laten adviseren) over de vele preventiemaatregelen. Een (niet limitatief) aantal voorbeelden van preventiemaatregelen zijn: Water, plaats een waterstop tussen uw (vaat-)wasmachine en de kraan, gaat u op vakantie sluit dan de hoofdkraan, vervang oude (loden) waterleidingen. Bij vuur/brand denk dan aan het laten controleren van de elektrische installatie. Gebruik geen of zo min mogelijk verlengsnoeren. Haal stekkers uit stopcontacten van (keuken-)apparatuur en zorg voor een goede brandblusser die ook regelmatig wordt gecontroleerd.

Water en vuur kan helaas veel ellende veroorzaken, dus tref de juiste maatregelen en geniet met een goed glas wijn (of water) bij herfstachtig weer van het vuur in uw open haard.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar hans@overwater-assurantie.nl